Innan du påbörjar en applicering med olja behöver du veta varför kallpressade oljor överlag, och hårbehandling med olja i synnerhet, är så viktigt.

OLJA, HÅR OCH MOLEKYLER

Det finns något som kännetecknar håroljor, som vanliga schampon och balsam saknar. Oljor består nämligen av små molekyler som tränger igenom hårets alla lager för att vårda det på djupet.

Molekylerna fungerar som en duktig hantverkare, som renoverar håret ett ”rum” i taget.

Det är förstås inte allt. Oljor är helt naturliga och säkra, vilket gör dem till mycket effektiva behandlingar för hårbotten och hårets rötter. Det är här, i själva hårbotten och i hårets folliklar, som hårets hälsa och skönhet börjar. Man kan säga att rötterna är en slags hälsofabrik för håret. Om inte rötterna får god omsorg löper du större risk att drabbas av håravfall. Håret riskerar även att sluta växa eller bli tunt och skört.

Olja hårvårdsprodukter

HÅRETS POROSITET

De förmånliga, reparerande molekyler som oljor består av har inte samma storlek, och det är mycket bra eftersom hårets struktur också variera. Alla personer har olika sorters hår, och vi kan enkelt identifiera detta tack vare hårets porositet.

Hårets porositet handlar alltså om hur högt hårets yttre lager har höjts från ytan. Ju större mellanrum mellan lagret och hårstråt, desto mer poröst är håret. Det finns tre kriterier som definierar hårets porositet, och med hjälp av dessa kan du ta reda på om:

  • håret har låg porositet (hårstrånas yttre lager ligger tätt intill varandra, håret är lent och relativt tjockt, och håret är tyvärr svårt att styla)
  • håret har mellanhög porositet (hårstrånas yttre lager är lätt höjda och detta påverkar hårets utseende och skick. Hårstråna är krusiga och är varken tunga eller tjocka, topparna börjar klyvas, håret blir ofta statiskt, det kräver särskilt omvårdnad under sommaren och vintern, och skadliga ämnen från din omgivning kan ta sig in i och förstöra hårets inre struktur)
  • håret har hög porositet (håret är mycket svagt, skört, tunt och uttorkat, absorberar mycket vatten och skadliga ämnen från omgivningen, och går lätt sönder)

HÅRETS POROSITET OCH NATURLIGA OLJOR

Att veta vilken porositet ditt hår har anses vara mycket viktigt då detta gör att du kan välja den hårvård som passar just dig. Du kan förstås gå till en specialist för att ta reda på vilken porositet ditt hår har, men om du hellre vill vara hemma går det lika bra. Allt du behöver göra är att studera håret noggrant.

HEMMATEST AV HÅRETS POROSITET

Om du fortfarande är osäker på vilken porositet ditt hår har kan du genomföra detta enkla test.

Ta ett rent hårstrå, som inte utsatts av balsam eller andra stylingprodukter, och lägg det i en skål vatten. Vänta tio minuter och se vad som har hänt:

  1. Om hårstrået flyter på ytan har ditt hår låg porositet.
  2. Om hårstrået flyter någonstans i mitten av skålen har ditt hår mellanhög porositet.
  3. Om hårstrået har sjunkit helt och hållet har ditt hår hög porositet.

HÅRETS POROSITET – MOTSVARAR DET HÅRETS HÄLSA?

Dessa två faktorer har definitivt med varandra att göra.

Ju mer poröst håret är, desto mer skadat och uttorkat är håret.

Detta innebär dock inte att hår med låg porositet är helt friskt. Varje sorts hår har sina egna problem. Hår med hög porositet kräver till exempel mest ansträngning för att kunna stylas på det sätt kvinnan önskar. Hår med hög porositet behöver ständigt skyddas, återfuktas och vårdas. Självklart behöver även hår med låg porositet omvårdnad. Dess främsta problem är bristande flexibilitet, vilket innebär att den här sortens hår är strävt och svårt att styla. Kvinnor med den här sortens hår drabbas ofta av problem i hårbotten, till exempel överflödig talgproduktion som gör håret fett, försvagar rötterna, och bidra till håravfall.

Att veta vilken sorts porositet ditt hår har är alltså nyckeln till att välja ordentlig omvårdnad och förse håret med de ämnen just ditt hår behöver.

HUR MATCHAR MAN OLJAN MED HÅRETS POROSITET?

Du kan välja en hårolja som passar porositeten genom att kontrollera vilka fettsyror oljan innehåller. Varje syra har olika stora molekyler som når in i hålen de upphöjda lagren skapar, vilket alltså är sättet de matchar hårets porositet på. Så här kan du matcha en olja med porositeten i just ditt hår:

HÅR MED LÅG POROSITET

Välj en olja med mättade fettsyror som har små molekyler. Här syftar vi främst på kokosolja, babassuolja och palmolja.

HÅR MED MELLANHÖG POROSITET

Välj oljor med monomättade fettsyror som omega 7 och 9. Dessa molekyler lyckas tränga in delvis på djupet. Här syftar vi främst på arganolja, macadamiaolja, mandelolja, avokadolja och sesamolja.

HÅR MED HÖG POROSITET

Välj oljor med flermättade fettsyror från omega 3 och 6. Dessa molekyler är stora och passar in i de stora mellanrum som skapats i de yttre lagren. Här syftar vi främst på linfröolja, pumpaolja, solrosolja och majsolja.

Att välja en olja som passar hårets porositet är ett stort steg på vägen mot ett vackert hår. Det sista steget är att välja en lämplig behandlingsmetod.

Olja kan appliceras på flera sätt.

Kom ihåg att de bästa effekterna alltid uppnås genom att applicera olja inte bara i håret utan också (framför allt) i hårbotten. Det är bara på så sätt som håret kan föryngras. Det finns förstås oljor som inte alls passar bra för behandling, och dessa återfinns oftast i stylingprodukter. Användning av sådan kosmetika är dåliga för håret i det långa loppet.

APPLICERING AV OLJEBEHANDLING

  1. ÖVER NATTEN – applicera olja i torrt eller fuktigt hår och hårbotten. Om du inte har tid för en behandling över natten, eller om du helt enkelt inte vill sova med håret täckt av olja, kan du skölja bort den efter en timme eller två. Allt handlar om att ge håret tillräckligt med tid för att reparera håret.
  2. I EN KVART – använd oljan innan schamponering. Applicera den i torrt hår och skölj sedan bort den. Du kan också använda olja i fuktigt hår istället för en vanlig hårmask.
  3. MED BALSAM – du kan hälla i ett par droppar olja i ditt favoritbalsam för att förstärka produktens effekter.
  4. SOM SERUM I TORRT HÅR, EFTER HÅRTVÄTT – den här metoden handlar främst om att tämja håret och göra det vackrare. Det skyddar mot höga temperaturer, tar hand om topparna, och ger håret en vacker glans.